Çorum'da Gezilecek Yerler
Karadeniz Bölgesi’nin güzellikleri içerisinde yer alan bu şehrimiz, farklı doğal ve tarihi güzellikleriyle karşımıza çıkmakta. Toplam nüfusu 530 bini geçen şehir, tarihte her zaman farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmasıyla ön plana çıkma özelliğiyle biliniyor. Çorum gezilecek yerler açısından da oldukça zengin bir ilimizdir. Şehirde hem doğal hem de tarihi güzellikleri yakından görmek mümkün. Şehri ne yazık ki bir gün içerisinde bitirebilmek mümkün değil. En azından üç gün içerisinde tüm güzellikleri tam anlamıyla görebilmeniz olanaklı hale gelebilecek. Yöresel yemekler açısından da zengin bir mutfağa sahip olan ilimiz, karasal bir iklime de sahip olma özelliğiyle biliniyor. İnsanlık tarihi açısından her zaman büyük öneme sahip olmuş olan Çorum’da nerelerin gezilebileceğini bu yazımızda sizler için bir araya getirmiş bulunuyoruz.
Paşa Hamamı
Hamamlarıyla zengin bir özelliğe sahip olan Çorum’da Paşa Hamamı tercih edilen hamamlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. 1487 yılında yapılmış olan hamam, Osmanlı mimari örneklerini görmek adına da tercih edilebilecek olan yerler arasında. Taceddin İbrahim Paşa Bin Hacı Bey’in yaptırmış olduğu hamamın içerisi simetrik özelliğe sahip. 2008 yılında çeşitli restorasyon çalışmalarının ardından da ziyarete açık hale getirilmiş.
Çavuş Hamamı
Hamamın tarihi 1595 yılına uzanıyor. Mustafa Ali Efendi tarafından yaptırılan bu hamam, Paşa Hamamı gibi Osmanlı döneminin mimarisini bünyesinde barındırmakta. Bazı bölümleri tahrip olsa da yine de mimarisinin güzelliğinden pek bir şey kaybetmemiştir. Dilerseniz Çorum’a gidip Çavuş Hamamı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bu sayede günlük koşuşturmadan da kurtulup rahatlamanız mümkün hale gelecektir.
Kargı Yaylası
Yayla evlerini de içerisinde barındıran bu yayla, doğal güzellikleriyle turistlerin de ilgi odağında olan yerlerden birisi. Çorum’a yaklaşık olarak 140 kilometre uzaklıkta bulunan yaylanın doğal güzelliklere sahip olması onun her zaman ziyaret edilebilir bir yer kılmakta. Sakin ve huzurlu vakit geçirmek isteyen kişiler bu yaylayı ziyaret edebilirler.
Abdullah Yaylası
Konaklamalı olan bu yayla, toplamda 22 yataklı bir tesistir. Köse Dağ’da yer alan bu yayla, muhteşem doğasıyla her zaman ziyaretçilerini beklemekte. Ayrıca sadece yürüyüşler için değil, piknik alanlarıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmekte. Trekking ve at binme gibi farklı etkinliklerin de yapılabileceği bu alan, Çorum’un en sevilen sakin yerlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Sıklık Tabiat Parkı
2009 yılında koruma altına alınmış bu alanda çok farklı etkinlikler gerçekleştirmek de mümkün. Dilerseniz dinlenme alanlarında çayınızı içip rahatlayabilirsiniz. Ayrıca tabiat parkı içerisinde seyir kulesi de bulunuyor. Manzara fotoğrafları çekmek isteyen kişiler tarafından bu seyir kulesi sıklıkla ziyaret edilmekte. Farklı hayvanları yakından görebilme imkanını da elde edebileceğiniz tabiat parkını çocuklu aileler de tercih edebilecekler. Çocuklarınızla beraber kaliteli zaman geçirmeniz de mümkün hale gelecek.
Gölpınar Hitit Barajı
Barajın Alacahöyük’te yer aldığı bilinmektedir. Belediyenin çalışmaları sayesinde çevresi daha da zenginleştirilip güzelleştirilmiş. Yöresel Çorum ürünlerine kavuşmak isteyen kişiler için de ayrı satış yerleri açılmış. Peyzaj açısından da zenginleştirilmiş olan bu baraj, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Kızılcaoluk Şelalesi
Kargı ilçesinde bulunan bu şelale, görülmeye değer şelaleler arasında. Muhteşem doğası sayesinde huzuru yakalamak da mümkün hale geliyor. Ayrıca şelalenin çevresinde yürüyüş yapma olanağına da sahip olabileceksiniz. Yakınlarında yer alan tatil köylerinde konaklayabilir ve yolculuk sürenizi daha da uzatabilirsiniz.
Çorum Müzesi
Tarihi seven kişiler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanan bu müze, Hattuşaş Antik Kenti’nden çıkan ürünlerin sergilenebilmesi amacıyla açılmıştır. Ayrıca müze şehir merkezinde yer aldığı için, müzeye ulaşım da oldukça kolay olacak. Listenize eklemeniz gereken yerlerden birisi olduğunu söyleyebiliriz.
Çorum Ulu Cami
Günümüzde de ibadete açık olan bu caminin tam olarak hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Fakat hemen hemen Selçuklu Sultanı olan Aleaddin Keykubat dönemine denk geldiği bilinmekte. Selçuklu Devleti sonrasında Osmanlı himayesine giren bu cami farklı restore işlemlerinden geçirilmiştir. Dilerseniz siz de camide ibadet edebilir ya da ibadet saatleri dışında camiyi gezme imkanına sahip olabilirsiniz.
Laçin Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı
Çorum merkezinden yaklaşık 27 kilometrelik uzaklıkta olan bu mezarın tarihi M.Ö 2. yüzyılı bulmakta. Mezar Helenistik döneme uzanmaktadır. Tarihle ilgili olan kişilerin mutlaka gezmesi gereken yerler arasında olduğunu belirtmemiz gerekiyor.