Hasankeyf'de Gezilecek Yerler

Oldukça eski yerleşim yerlerimiz arasında yer alan Hasankeyf, pek çok arkeolojik kazıntının yapıldığı alanlar içerisinde yer alıyor. Yapılan kazılar sayesinde 12 bin yıllık geçmişe sahip olan eserler de gün ışığına çıkarılmış durumda.

Oldukça eski yerleşim yerlerimiz arasında yer alan Hasankeyf, pek çok arkeolojik kazıntının yapıldığı alanlar içerisinde yer alıyor. Yapılan kazılar sayesinde 12 bin yıllık geçmişe sahip olan eserler de gün ışığına çıkarılmış durumda. Eski dönem eserlere ilgisi olan herkesin mutlaka Hasankeyf’i ziyaret etmelerini öneriyoruz. Sadece Osmanlı döneminden kalma değil; daha eski dönemlerden kalma eserleri de bu alanda görebilmeniz mümkün olacak. Tarihimiz açısından da çok önemli yapılara sahip Hasankeyf gezilecek yerler açısından oldukça geniş imkanlar sunmakta. Dilerseniz bu yerlere beraber bakalım.

Hasankeyf Ören Yeri

En eski yerleşim yerlerinden birisi olmasından dolayı Hasankeyf Ören Yeri sizleri bir tarihi yolculuğa çıkaracak. Nereye baksanız eski kalıntılardan oluşmuş olduğunu görmemeniz mümkün değil. Ören yeri içerisinde pek çok doğal güzellik de karşınıza çıkmakta. Özellikle mağaralar, kanyon ve vadiler bu alanı meydana getirmekte. Hasankeyf’e gitmeden önce mutlaka fotoğraf kameranızı da yanınıza alın. Bu alanda çekilmesi gereken o kadar çok önemli yer var ki...

Mor Oho Manastırı

Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen manastır, özellikle turistlerin ilgisini çeken yerlerden birisi. Zaman içerisinde pek çok hasara uğramış olan manastır, farklı restore işlemleri sayesinde günümüze kadar gelmeyi başarmış olan yapılar arasında. Mor Oho Manastırı’nın kimin tarafından yapıldığı da bilinmemekte. Hasankeyf’e geldiğinizde görmeniz gereken yapılar arasında yer alıyor.

İmam Abdullah Zaviyesi

İslami açıdan çok büyük bir öneme sahip olan zaviyede yatan kişinin Hz. Muhammed’in amcasının oğlu olan Caferi Tayyar olduğu düşünülmektedir. Hz. Muhammed’in soyundan birisinin içerisinde mezarının yer aldığına inanılmazından dolayı turistler açısından da daha büyük bir önem taşımaktadır. Haziran ayında yerli halk tarafından ziyaret edilen bu zaviye oldukça ilgi gören yapılar içerisinde. Ayrıca köylülerin zaviye içerisinde adak adayıp dilek diledikleri de biliniyor.

Hasankeyf Mağaraları

Hasankeyf’in eski yapıları içerisinde yer alan mağaralar oldukça sağlam yapıdadır. Geçmişten günümüze sağlamlığını koruyarak gelmiş olan mağaralar tarihi yolculuğa çıkmak isteyen herkes tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler içerisinde.

Hasankeyf Kalesi

Dicle Nehri’nin hemen yanında yer alan bu kale, sizleri muhteşem bir yolculuğa çıkaracak. Hasankeyf’in sembolleri içerisinde yer alan kale mutlaka gezilmesi gereken alanlardan birisi. Özellikle yabancı turistlerin de ilgisini çeken bu alan, profesyonel fotoğrafçıların sıklıkla uğradığı yerler arasında bulunmakta.

Ulu Cami

14. yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilen bu cami, dikdörtgen şeklinde bir avluya sahiptir. Tarihi cami yapısı görmek isteyen kişilerin uğrak alanları arasında yer almakta. Yüzyıllardan beri sağlamlığını koruyarak günümüze ulaşmıl olan Ulu Cami, Hasankeyf geziniz sırasında ziyaret etmeniz gereken alanlar içerisinde.

Zeynel Bey Kümbeti

1473 yılında yapılmış olan Otlukbeli Savaşı sırasında şehit düşen Zeynel Bey adına yapıldığı bilinmekte. Kümbet de bundan dolayı Zeynel Bey ismini almıştır. Bu bilgiye de kümbetin hemen girişinde yer alan çini yazıttan ulaşmaktayız. Ayrıca kümbetin mimarının Abdurrahman Oğlu Pir Hasan olduğu da elde edilen bilgiler arasında yer almakta.

Hasankeyf Sarayı

12. Yüzyılda Artukluların yapmış olduğu düşünülen bu saray, günümüze gelene kadar pek çok kısmı yıkılmış durumdadır. Kalan kısımlarının üzeri de toprakla örtülmüş durumdadır.

El Rızk Cami

Osmanlı döneminden kalmış olan bir cami görmek isterseniz mutlaka El Rızk Cami’yi ziyaret edin. Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine inşa edilmiş olan bu cami, el işçiliği açısından bütün dikkatleri üzerine toplamaktadır. Caminin bazı kısımları zarar görmüş olsa da günümüze kadar gelmeyi başarmış yapılar arasında bulunuyor.

Sultan Süleyman Cami

Yine Sultan Süleyman’ın isteği üzerine inşa edilmiş bir cami olma özelliğindedir. 1407 yılında inşa edildiği elde edilen bilgiler arasında yer almakta. Cami Eyyubiler dönemi eserleri içerisinde bulunmaktadır. Muhteşem güzellikteki caminin en dikkat çekici özelliği ise minaresi olmakta.

Hasankeyf Köprüsü

12. yüzyıl döneminde inşa edildiği tahmin edilen köprü, Artuklular dönemine denk gelmekte olan bir yapı durumundadır. Köprünün yapımında ise kesme ve moloz taşlar tercih edilmiştir. Tam olarak kimin yaptırdığı hakkında kesin bir bilgi de yer almamaktadır. Hasankeyf Köprüsü mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi olarak karşımıza çıkmakta. Bunun da sebepleri arasında köprünün ayrıcalıklı bir özelliğe sahip olmasıdır. Köprü dünyada bilinen ilk açılıp kapanabilen köprü özelliğini göstermektedir.