20.01.2023 14:00:00

Midyat Gezilecek Yerler

Midyat Gezilecek Yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle bölümünde yer alan Mardin, İpek Yolu güzergahında olması ve birçok milletten insana ve farklı kültürlere ev sahipliği yapması hasediyle oldukça önemli bir şehirdir.  Büyükşehir statüsünde olan Mardin, Suriye ile komşudur.

Mardin geçmişten günümüze farklı dinlere, kültürlere ve milletlere ev sahipliği yaptığı için bünyesinde pek çok tarihi kervansaray, camii, kilise, türbe ve benzeri yapıyı bulundurmaktadır.

Midyat ise Mardin’in bir ilçesidir. Mardin’in en geniş ve en kalabalık ilçelerinden biri olan Midyat’ta gezilecek yerleri ve yenilecek yemekleri sizler için derledik.

Mardin’e nasıl gidilir?

Mardin’e İstanbul ve Ankara’dan direkt uçak seferleri yapılmaktadır. Ayrıca, Diyarbakır üzerinden aktarma ile gelmek de mümkündür.

Mardin Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Yaklaşık 20 dakika sürecek bu yolculukta toplu taşıma araçları, taksi, havalimanı servisleri ya da araç kiralama seçeneklerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz.

Havalimanı ya da otogarda indikten sonra Midyat’a giden otobüsleri ya da taksileri tercih edebilirsiniz.

Midyat’ta ne yenir?

Mardin’in en meşhur ilçesi olan Midyat, aynı zamanda sofrası ve yemekleri ile de bilinmektedir.

Midyat’ın meşhur yemeği kaburga dolmasıdır. Öte yandan sebzeli kebap da Midyat sofrasının öne çıkan yemeklerindendir.

Ayrıca çeşitli ev yemekleri, ciğer, kebap ve yöresel yemekler de Midyat’ta bulunan restoranlarda sizleri beklemektedir.

Mardin mutfağından öne çıkan yemekler şunlar:

  • Genadir Çorbası
  • Kibbe Dolması
  • Lebeniye Çorbası
  • Haşlama İçli Köfte
  • İkbebet Soğan Kebabı 
  • Soğanlı Mardin Kebabı
  • Kaburga Dolması
  • Çağla Yemeği
  • Sembusek Kiliçe (Mardin çöreği de denilir)
  • Accin Mırra Kahvesi
  • Zingil Tatlısı
  • Kişk Çorbası
  • Muhammara Harire Tatlısı
  • Kahiye Tatlısı
  • Mardin Usulü Dizme Kuru Patlıcan Dolması
  • Cevizli Börek
  • Peynir Helvası

Midyat gezilecek yerler

Mardin’in Midyat ilçesinde gezmek için illa ki bir yere gitmenize gerek yok aslında. Midyat’ın tarih kokan sokakları arasında kaybolmak bile yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri aslında. Bunun yanında Midyat’a gitmişken görmeden dönmemeniz gereken yerlerden bazıları ise şunlar:

1-) Meryem Ana Kilisesi

Midyat’taki Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Meryem Ana Kilisesi, Süryani Katolik Cemaatine ait tarihi bir kilisedir.

1986 yılında yaptırılan kilisenin yanında aynı zamanda bir patrikhane bulunmaktadır. Patrikhane, restore edildikten sonra 1995 yılından bu yana müze olarak hizmet vermektedir.

Midyat’taki Meryem Ana Kilisesi’nde haçın üzerinde İsa’nın ruhunu betimleyen bir güvercin figürü yer alıyor. Bu figür, sadece buradaki Meryem Ana Kilisesi’nde yer alıyor.

2-) Midyat Kültür Evi

1925 senesinde inşa edilen Midyat Kültür Evi, Midyat Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilip yeniden düzenlenmiş ve hizmete açılmıştır.

Midyat Kültür Evi’nde Midyat kültürüne ait onlarca eser sergilenmekte olup, Midyat evlerine özgü odalar yer almaktadır.

3-) Midyat Kent Müzesi

Midyat Kent Müzesi, Estel Hanı içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan han ve müzenin binasının ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir.

Midyat Belediyesi tarafından 2021 yılında restore edilen yapı, Midyat kültürüne ait çeşitli eser ve parçaların sergilendiği bir müze olarak kullanılmaktadır.

4-) Ulu Camii

Mardin Midyat’ta bulunan en eski camilerden biri olan Ulu Camii, 1800 yılında inşa edilmiştir. İnşa edildiği günden beri kesintisiz şekilde ibadete açık olan camii, Midyat’a gittiğinizde görmeniz gereken tarihi eserlerden biridir.

5-) Mor Gabriel Manastırı

Mardin’in Midyat ilçesinin merkezine yaklaşık 23 kilometre uzaklıkta bulunan Mor Gabriel Manastırı, aynı zamanda Duyulumur Manastırı olarak da adlandırılmaktadır.

Mor Gabriel Manastırı, Süryani Kadim Cemaati’nin en ünlü ve en büyük yapılarından birisidir. Manastırın temelleri 397 yılında atılmıştır ve tarihsel süreç boyunca içine ve dışına eklemeler yapılmıştır.

Bugün de kullanılan "Mor Gabriel Manastırı" ismi, Turabdin Metropoliti Mor Gabriel'in (634-668) adından ilhamla gelmektedir.

Dini tatiller hariç haftanın 7 günü hizmete açık olan manastırın giriş ücreti 15 TL.

6-) Cevdet Paşa Camii

1925 yılında yaptırılan cami adını kendisini yaptıran Cevdet Paşa’dan almaktadır. Yapımında kesme Midyat taşının kullanıldığı cami özellikle üzerine işlenen motiflerle ilgi çekmektedir.

7-) Şarap Evleri

Midyat’a gitmişken Süryani şarabını yerinde denemeden dönülmez. Midyat’ta el yapımı hazırlanan Süryani Şarabı içmek için pek çok Süryani Şarabı mekanı bulabilirsiniz. Ayrıca Şarap mahzenlerinden yıllanmış şarap satın alabilirsiniz.

8-) Hacı Abdurrahman Camii

Midyat’ın Estel kesiminde bulunan cami 1915 yılında yapılmıştır. Midyat taşından yapılan camiyi adını veren Binbaşı Abdurrahman Efendi aslen Midyatlıdır.

Caminin dışında ayrıca bir de Abdurrahman Efendi’nin kendisi için yaptırdığı konak ve bahçe yer almaktadır.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 1862
Populer Yazılar
WhatsApp Destek!
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz