23.01.2023 23:45:00

Sinop'da Gezilecek Yerler

Sinop'da Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en kuzey noktası olarak bildiğimiz Sinop doğal güzellikleri, kayalık arazileri ve bir o kadar canlı merkeziyle de gelenlerini büyülüyor. Özellikle şehrin sadece yer üstünde değil yer altında da keşfedilmiş mistik mağaraları, birçok medeniyetten izler taşıyan kaleleri de şehri simgelemektedir. Gezdikten sonra size anı olarak kalması için ağaçlardan yapılmış gemi maketlerine de göz atabilirsiniz.

Sinop Kalesi

Sinop’u dış saldırılardan korumak amacıyla MÖ 7. yüzyılda yapılmıştır. Zamanla onarılarak günümüze ulaşan kalenin iki ana giriş kapısı bulunmakta. Sinop’un en önemli tarihi miraslarından biri olmasıyla ön plana çıkan kale gelen ziyaretçilerinde dikkatini çekmekte. Evliya Çelebi’nin eserinde bahsettiğine göre kalenin Kum Kapısı, Meydan Kapısı, Tersane Kapısı, Yeniçeri Kapısı, Dabağhane Kapısı ve Lonca Kapısı bulunuyor. Bir dönem hapishane olarak da kullanılan surlar günümüzde Kültür Bakanlığı’na bağlanmıştır.

Tarihi Balatlar Kilisesi

Geçmişi Bizans dönemine dayanan Sinop’un Ada mahallesinde yer alan bir kilisedir. Roma’nın mimari özelliklerini taşıyan kilise Osmanlı Dönemi’nde manastır olarak kullanılmıştır. Günümüze ulaşmış kilise kalıntılarının yanında arkeolojik kazılar sonucunda din adamlarına ait mezarlarda bulunmuş. Şu an tam bir arkeolojik SİT alanı olarak görebileceğiniz yer yıllarca hamam, kilise, tahıl deposu ve manastır olarak kullanılmış. Birçok medeniyet için önemli olan tarihi kilise görülmeye değer.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Keşfi yaklaşık 20 yıl öncesine dayanan şelaleler Sinop’un doğal güzelliğini gözler önüne seriyor. Kimi uzun kimi kısa 28 farklı şelale Karasu Deresi’ne akmaktadır. Şelaleleri izleyerek gezebileceğiniz yürüyüş alanlarına sahip yerde göletlerde bulunuyor. Tabiat parkı olarak görebileceğiniz Erfelek Şelalesi, dört bir yanınızdan duyacağınız şelale sesleriyle yemyeşil ağaçları arasında sizi çok zevkli bir yolculuğa sürükleyecek. Piknik yapabileceğiniz alanlarında bulunduğu yerde isterseniz trekking yapabilir isterseniz de göletlere girebilirsiniz.

Sinop Tarihi Paşa Tabyaları

Yarım ay şeklindeki tabyaların üst kısmında 11 adet top yuvası alt kısmındaysa sığınaklar bulunuyor. Savunma amacıyla yapılmış bir diğer askeri alan Paşa Tabyaları, liman ve tersanenin güvenliği için inşa edilmiştir. Alt katında bulunan mahzenler geçitlerle birbirine bağlanmaktadır. Buralarda yer alan toplar yolunuz düşerse uğrayabileceğiniz Sinop Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. Günümüzde etkinlik ve organizasyon alanı olarak kullanılan Paşa Tabyalarını gezebilirsiniz.

Hamsilos Koyu

Sinop’un Merkezinde yer alan doğal güzelliklerden birisi de Hamsilos Koyu’dur. Yemyeşil ağaçları masmavi gölüyle muhteşem ekosistemin manzarasına doyamayacaksınız. Hem tabiat parkı olması hem de kamp yapılabilir alanlara sahip olmasıyla yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği bu alan Türkiye’nin de en kuzey noktasında yer almakta. Eski adı Hamsaroz Koyu olarak bilinen yerde taşlık plajlar da bulunuyor. Manzaraya karşı deniz bisikleti ve kano yapabilme fırsatları da yakalayabilirsiniz.

Sinop İnceburun Deniz Feneri

Türkiye’nin en kuzey noktası olan Sinop’ta yer alan fener Karadeniz’in gözü kulağı gibidir. Günümüzde hala aktif olarak kullanılan deniz feneri Karadeniz’in hırçın sularına karşı senelerdir bembeyaz yapısını koruyor. “Kuzeyin Bekçisi” olarak da anılan fenere beş kuşaktır Çilesiz Ailesi hizmet ediyor ve bekçiliğini yapıyor.

İnaltı Mağarası

Adını aldığı İnaltı Köyü’nde yer alan mağaranın içi 300 metre boyunca ışıklandırılmıştır. Sarkıt, sütün, dikit, duvar damlataşları ve damlataş havuzlarını bir arada bulundurmaktadır. Daralarak devam eden mağaranın gizemli havası gelen ziyaretçilerinin hoşuna gidiyor. Geçmiş dönemlerde yaşam alanı olarak kullanılan mağaranın giriş bölümü 125 metredir. Türkiye’nin en büyük on mağarasından biri olan İnaltı’yı Sinop’a gittiğinizde uğramadan geçmemelisiniz.

Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı

Sinop’a gelip de görmeden gitmemeniz gereken yerlerden biri de burası. Şehrin çoğu yerinden kolay ulaşım sağlayabileceğiniz Bazalt Kayalıkları, içerisinde yer alan ağaçlık ve ormanlık alanları, doğaya uyumlu küçük köprüleri ve çevresindeki jeolojik oluşumlarıyla çok yönlü bir park. Patikalı yollarıyla vadi kayalıkların arasından geçerek keyifli bir doğa yürüyüşü yapma imkanını sizlere sunuyor.

 

Karakum Plajı

Karadeniz’in dalgalı hırçın serin suyuna girebileceğiniz bir plaj Karakum. Birçok güzelliği gibi denizi de sevilen Sinop’un temiz plajı yerli ve yabancı birçok turist tarafından rağbet görüyor. Bir plajda olması gereken tüm imkanları bünyesinde barındıran Karakum’da tatilinizi deniz havasıyla taçlandırabilirsiniz. Birçok kafeterya ve tesisin bulunduğu plajda denizin altı siyah kumla kaplı. Bunun sebebiyse daha önce Boztepe Yarımadası’nda meydana gelen yanardağ patlamasından gelen kül ve kumlardır. Adını da siyah kumundan alan plajın denizi özellikle kumlarıyla gelenlerin daha çok ilgisini çekiyor.

Boyabat Kalesi

Gökırmak Vadisi’nde yer alan sarp kayalıklardan birinin üzerine inşa edilmiş Boyabat Kalesi, yapıldığı kayalıklarla bütünlük içerisindedir. Kayalıklardan bir kale olarak görebileceğiniz bu kale birçok medeniyetten izlere sahiptir. Özellikle mimarisinin Klasik Osmanlı yapı taşlarını barındırması sebebiyle uzun yıllar kullanıldığı belirtilmiştir. Sinop’un yemyeşil dağlarına bakan yapı Sinop’un kültür turizmi açısından merkez noktalarından biri olma özelliğini taşıyor.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 2308
Populer Yazılar
WhatsApp Destek!
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz